Obiectele din aur descoperite sunt relativ putine, motivul fiind, cel mai probabil, acela ca numai regele avea dreptul sa posede obiecte confectionate din acest metal. In anul 1976, in urma sapaturilor arheologice executate pe santierul de la Hinova-Mehedinti, a fost descoperit unul dintre cele mai mari tezaure de obiecte de podoaba din aur, datand de la sfarsitul mileniului al II-lea inaintea erei noastre. Acesta cuprinde 9.639 de piese, cantareste cinci kilograme si este cel mai mare tezaur preistoric descoperit in Romania. Printre piese se afla: o diadema, 14 bratari diferite ca model si ca greutate, intre care se gasesc trei bratari masive de barbati, 47 de piese de colier in forma de clopotei, 45 de piese de colier in forma cerceilor, colier din 576 de perle si margele de forme si dimensiuni variate, 92 pandantive, 8.765 paiete, 4 inele etc.  (Imag.: elemente de colier din aur, executate prin ciocanire). 

Una dintre bratarile barbatesti este executata dintr-o bara masiva de aur, rasucita de 6 ori si cantareste 469 de grame. Cea mai mare dintre bratarile barbatesti este o bratara manson deschisa, lucrata dintr-o foaie lata si masiva din aur, cu greutatea de 580 de grame, impodobita cu 10 butoni implantati in placa prin gaurire (Imag.: bratara manson, deschisa, din aur).

Numai o parte dintre piesele descoperite la Hinova au o forma finita, celelalte aflandu-se in diferite stadii de prelucrate. Au fost gasite chiar ghemele de sarma si barele de aur, care reprezentau materia prima pentru mestesugari. Acestea reprezinta marturia ca ele au fost executate in acel perimetru si nu importate sau dobandite din afara zonei.

Tezaurul este depozitat in Muzeul National de Istorie din Bucuresti.